familieopstellingen en systeemopstellingen by Sabin Van Crombrugge

Familieopstellingen als basis

systeemopstellingen by Sabin Van Crombrugge

Opstellingen werden vroeger meestal gezien als familieopstellingen waarbij we voornamelijk in gezin van herkomst of in huidig gezin ging kijken wat er in een familie in het verleden gebeurd is die een onbewuste invloed heeft op het functioneren binnen het huidig leven. 

Bert Hellinger ontwikkelde familieopstellingen ruim 25 jaar geleden en biedt de therapeutische, zakelijke en educatieve wereld een reeks systemische oplossingen voor de meest uiteenlopende problemen.  Hij observeerde de dynamiek die identificatie en implicaties van de ene generatie naar de volgende en de volgende generatie met zich meebrengt.  Van hieruit ontwikkelde hij wat hij noemt ‘De ordeningen der liefde’. 

Dit zorgde ervoor dat binnen familieopstellingen 3 wetmatigheden ten grondslag lagen:
                              * Iedereen heeft recht op een plek
                              * Balans geven en nemen
                              * rangorde
Later werden er in het algemeen nog 2 wetmatigheden bijgevoegd:
                              * loyaliteit
                              * niets verdwijnt

Met familieopstellingen komen deze dynamieken en implicaties aan het licht. Doorheen een familieopstelling kunnen de ordeningen der liefde zichtbaar worden waardoor elk gezinslid een plaats van waardigheid en respect krijgt. Er verschijnen oplossingen, vaak verrassend, voor het welzijn en de verlichting van leden van het familiesysteem. 

In deze tijden, waarin onze cultuur steeds meer afstand neemt van het familiesysteem, blijkt uit praktische ervaring met het werken van familieopstellingen dat we ons niet volledig en normaal kunnen ontwikkelen. Doen alsof we geloven dat we een autonome persoonlijkheid hebben is in veel opzichten een illusie. Ieder van ons is met onze familie verweven door middel van banden die ons met meerdere generaties verbinden, meestal onbewust en veel intenser dan men op het eerste zicht zou denken. 

Meer en meer onderschrijf ik het idee echter om opstellingen op een verschillende niveaus te gaan bekijken, vanuit verschillende systemen, transgenerationeel en intrapersoonlijk. 

We kunnen niet enkel naar systemen buiten onszelf gaan kijken maar ook rekening houden met systemen  die binnenin onszelf  afspelen. Zowel de voorouders als de interne wereld laten een onbewust niveau zien in symptomen en patronen die we ervaren.

Contacteer

  • Zwaantje 36 - 9940 Sleidinge
  • info@sabinvancrombrugge.com
  • 0495/543289