familieopstellingen en systeemopstellingen by Sabin Van Crombrugge

Loopbaanopstellingen

Loopbaanopstellingen zijn een veilige en vlugge manier om je bewust te worden van onderliggende, onbewuste factoren die meespelen bij het kiezen van een job, bij het onderzoeken van je full potential en waarom je dikwijls niet de plek inneemt op je werk die overeenstemt met je full potential. Door een loopbaanopstelling wordt het mogelijk om inzicht te krijgen in datgene wat je onbewust belemmert waardoor het op die manier een aanzet kan zijn om tot een nieuwe beweging te komen.

Voor wie zijn loopbaanopstellingen geschikt?

Loopbaanopstellingen zijn geschikt voor eenieder die op zoek is naar antwoorden op steeds terugkerende problemen waarbij geen antwoord verkregen wordt vanuit het cognitieve denkpatroon. Mogelijks liggen er onderliggende, onbewuste factoren aan de basis die op denkniveau geen afdoende antwoord krijgen. Loopbaanopstellingen bieden dan de mogelijkheid om op een dieper niveau te gaan kijken naar belemmerende factoren die ervoor zorgen dat je in je loopbaan vastgeraakt en niet geraakt waar je eigenlijk wil geraken. Op die manier wordt het mogelijk gemaakt om inzicht te krijgen in je eigen loopbaanpad.

Mogelijke thema’s voor een loopbaanopstelling:

 • Waarom lukt het me niet om van richting te veranderen in mijn job terwijl de werkomgeving niet meer bij me past?
 • Waarom kom ik steeds in een conflictsituatie terecht met mijn leidinggevend of met een bepaalde collega?
 • Blijf ik het beste in mijn huidige job of is het meer aangewezen om te veranderen naar een nieuwe job waar ik mijn full potential kan inzetten in de juiste context?
 • Ik bemerk dat er blokkades aanwezig zijn die me verhinderen om bij mijn full potential te geraken. Welke blokkades verhinderen me?
 • Ik heb het gevoel niet mijn eigen loopbaanpad te volgen. Mijn moeder wou graag lerares worden en ik ben lerares geworden maar eigenlijk doe ik dit helemaal niet graag. Wat past er wel bij mijn loopbaanpad?
 • Ik wil een carrièreswitch maken maar komt deze wel op het juiste moment?
 • Ik voel dat ik in een burn-out terechtkom. Wat zorgt ervoor dat ik meer verantwoordelijkheid neem dan nodig is?
 • Ik heb het gevoel dat ik niet al mijn kwaliteiten kan inzetten op het werk. Welke worden gewaardeerd en welke gebruik ik beter niet?
 • Kies ik voor een verandering in mijn huidige werksituatie of is het nodig om een nieuwe werkomgeving op zoeken?
 • Ik krijg geen energie van mijn werk. Wat maakt dat mijn energie wegloopt als ik op mijn werk ben?
 • Je bent reeds lang werkloos of je vindt je draai niet op de arbeidsmarkt. Welke zijn mogelijke factoren op onbewust niveau die ervoor zorgen dat het niet lukt om een gepast job te vinden?
 • Je vorige job heb je op een niet gezonde manier kunnen afronden. Hoe geef ik dit een plek en hoe kan ik verder uitkijken naar een nieuwe uitdaging zonder dat dit een rol blijft spelen?
 • Blijf ik in het statuut van werknemer of zijn mijn kwaliteiten meer geschikt om zelfstandig te worden?

Hoe verloopt een loopbaanopstelling?

Er wordt net zoals bij familie -of systeemopstellingen gewerkt met representanten voor verschillende elementen die de loopbaanvraag vertegenwoordigen. Voor de basis en theoretische uitleg rond opstellingen kan je gerust een kijkje nemen op website systeemopstellingen.be onder systeemopstellingen.

Doe je een loopbaanopstelling in een privésessie of in groep?

Beide manieren zijn mogelijk. Een loopbaanopstelling is vaak een onderdeel van een privésessie loopbaanbegeleiding en wordt vaak 1 op 1 uitgevoerd. Zo krijg je heel vlug en op een veilige manier antwoord op vragen die je bezig houden. Voel je je voldoende veilig om je vraag in een groep te brengen dan heb je het voordeel dat je hier feedback krijgt van de representanten die de elementen vertegenwoordigen. Dit kan een krachtigere manier zijn om nog dieper in te tunen op de onderliggende factoren. Op die manier is het mogelijk om vanop zekere afstand te kijken naar je loopbaanvraag en het maken van de juiste loopbaankeuze.

Geef een reactie

Sluit Menu